Мини  Зайче


Клетка


Клетката на зайчето трябва да бъде възможно по-голяма, поне 4 пъти по-голяма от него, а ако престоява затворено по-дълго време в нея би трябвало да е още по-голяма. Докато зайчето не е тренирано е желателно да бъде затваряно в клетката нощем и докато ви няма в къщи. Когато бъде добре тренирано, вратата на клетката може да се държи отворена и то да излиза и тича из къщата и докато ви няма, като се вземат мерки на местата които ходи да не създава проблеми.

Подът на клетката не трябва да е решетъчен, а ако случайно е такъв трябва да го постелете плътно. Поставките за храна и вода трябва да са фиксирани, защото зайчето си играе с тях и ги бута.

Може да се постараете да осигурите клетка за зайчето и на два етажа, което то би оценило като много удобно и забавно. Ако клетката няма втори етаж, но е достатъчно висока, може да направите втори етаж като застопорите достатъчно здраво твърди дъски, които то не може да дъвчи и му осигурите стълба или наклонена дъска по която да се изкачва.

Клетка може да си приспособите и като заградите някой ъгъл с мрежа. В таванска стая, особено сполучливо е да загради таванска ниша, при което зайчето ще бъде на нивото на очите ви. Много хора оставят просто една щайга в стаята и я постилат, но при този вариант сте обречени на значително чистене.

Когато пускате зайчето из дома, внимавайте на първо място за:
  • ниско включени електроуреди в контактите - зайчето ги асоциира с виещи се растения и ги дърпа и дъвче
  • цветя и растения - консумирайки ги, то не само, че може да ги съсипе, но може и да се отрови
  • мека мебел, килими и завеси в които то обича да се рови и да ги дърпа
  • неща, които то може да бутне и да счупи