Мини  Зайче


Породи


Доколкото мини зайчето става все по-популярен домашен любимец, нарастват и селектираните породи. В момента са обособени над 50 популярни породи, от които ще споменем само някои. Породата на зайчето влияе слабо на характера му, в сравнение с индивидуалността му. Тя се определя главно от външния вид - козина, цвят и големина. Все пак ако зайчето ви е прекалено плашливо и проявявя дори агресивност, това може да се дължи в пропуски в селекцията на качествата от прадедите му.

Сред зайчетата, са познати четири вида козина:
 • стандартна
 • ангорска - стои доста отделена от тялото, пухкава и топла
 • рекс - доста по-гъста от нормално, къса и изправена
 • сатен - стандартна по форма, но с копринен блясък

  Цветовете са в много по-голямо разнообразие и с различни шарки. Големината е различна, като нормално е в стойностти от под един до пет килограма.

  Тук ще споменем само четири породи, които са от най-малките и пробуждат най-голям интерес, особено за отглеждане в апартамент.
 • Холандско джудже - това са най-често продаваната порода мини зайчета с нейните кръстоски. Теглото им е от 1.6 до 2кг. Те са с големи глави спрямо тялото, големи очи и уши. Лицето им е закръглено. Това им придава бебешки вид дори и в напреднала възраст. Първите селекции са получени около 1948-ма година от холандците от Полски зайци (зайци от Полша, а не от полето). При кръстоските, някои от тези белези може да се изменят значително.
 • Мини Хотот - породата е разработена в Германия около 1970г. Идеалната големина е малко над 1кг. Отличава се с къси уши, гъста, къса и лъскава козина. Врата не би трябвало да се забелязва, а гръбнака е с форма на силно извита дъга, с което прилича на малка топка.
 • Лоп (или клепоухи) - те се познават най-лесно по големите уши, които често падат дори пред очите им
 • Мини Рекс - тежи около 2кг, с козина която е по-гъста и изправена, но мека, като плюшено кадифе и голямо разнообразие от цветове

  С регистрация на породите се занимават отделни организации в отделните страни, като най-добре организирани са тези в САЩ и в Англия. На английския сайт "thebrc.org/breeds.htm" може да проверите дали вашето зайче не попада в някоя чиста порода. В България подобна организация не съществува, като у нас често става дума и за някои по-различни породи. Например много от зайчетата се продават като порода "хермелин". Хермелин на немски е невестулка (Mustela erminea), животно хранещо се с насекоми, месо и дори зайци. В Нова Зеландия преди време невестулките са заселени за да контролират популацията на зайците, но тъй като са си намерили друга по-атрактивна храна, експериментът е завършил неуспешно.

  По принцип няма проблем в България да има обособени породи, както при кучетата, които не са регистрирани в различни задгранични дружества. Но докато при кучетата е ясно, че са съществували от векове по нашите земи, не е ясно кой, кога и къде се е занимавал в България със селекция на мини зайчета.

  Ясно е, че за 30лв. едва ли ще се сдобиете с чиста порода от магазина. Чистите породи се селектират трудно. Примерно при холандското джудже, шансовете при размножаване са 25% за смъртност, 25% за новородено с нежелани качества и 50% за успех.

  Описанието на породите при мини зайчетата също не е така строго както при кучетата. Винаги може да добавите към породата нещо от рода на цвят, шарки и т.н. за да го опишете. Каквото и зайче да имате, важното е то да ви харесва, да си го обичате и да се грижите за него.